vsho chef
vsho host
vsho baker
vsho tour
previous arrow
next arrow

NK Koken en Serveren 2024 zijn gewonnen door?

NK Koken en Serveren 2024 zijn gewonnen door?

Koksteam Mats Wijnen en Juul Sanders (de Rooi Pannen, Eindhoven) en gastvrouw Lisa Hendriks (Lodewijk College, Terneuzen) winnaars VSHO Vakwedstrijden 2024

Het lijkt al weer zo lang geleden, maar donderdag 4 april 2024 was een hele spannende dag voor 8 teams van elk twee koks en één gastheer/gastvrouw. Op die dag vond het Nederlands Kampioenschap Koken en Serveren vmbo VSHO vakwedstrijden 2024 plaats.

Gastheer dit jaar was (op initiatief van het Lodewijk College) Food Lab Zeeland by Scalda aan het Podium in Middelburg.
De dag ervoor waren een aantal teams al in Middelburg aangekomen en sliepen in een hotel. Andere teams waren de ochtend van 20 april vroeg vertrokken om op tijd in Middelburg te zijn. Alle teams waren ruim op tijd. Enerzijds waren de deelnemers best een beetje gespannen en in afwachting wat zou gaan komen. Maar wie nog veel zenuwachtiger waren? Hun begeleiders!

De wedstrijdcommissie had de mis en place degelijk voor elkaar. Keukens stonden klaar, restaurant was gereed, ingrediënten beschikbaar, fototoestellen in de aanslag, materiaal en apparatuur startklaar, juryleden met lijsten in de hand, heel veel sponsoren geregeld, informatieboekjes met opdrachten en ander printwerk netjes op tijd afgeleverd: alle teams in beeld op papier en aanwezig op de wedstrijdlocatie.

Dit jaar is ervoor gekozen om ruim vooraf het menu bekend te maken aan de teams. In het verleden gebeurde dat pas een dag voor de wedstrijd. Nu hadden de teams ruim de tijd om zich voor te bereiden op het menu.

Rond de klok van half negen start de wedstrijd plenair met een warm welkom aan alle deelnemers en hun begeleiders namens gastheer Scalda. Volgens een strakke indeling van keukenwerkplekken en restauranttafels gaan de deelnemers korte tijd later aan de slag. De juryleden hebben er zin in. Deelnemers hebben -conform programma- tot 13:00 uur de tijd om hun mis en place te maken: per team in de keuken en per individu in het restaurant. Na een nerveus begin vinden alle deelnemers op geheel eigen hun rust en werken serieus aan de voorbereiding van de driegangenlunch: de amuse wordt verzorgd door Scalda en de deelnemers verzorgen een voorgerecht, hoofgerecht en een dessert. Voorwaar een hele klus voor iedereen.

De docent/begeleiders gaan op excursie bij een van de sponsoren: Zeeland’s Roem om daar te zien hoe Zeeuws specialiteiten als oesters en mosselen gekweekt worden. Vlak voor de lunch schuiven ze weer aan in Middelburg om de deelnemers te helpen de laatste open eindjes te laten sluiten.
Doordat de begeleiders elders vertoeven zijn alle wedstrijdkandidaten op zichzelf aangewezen. Eenieder kwijt zich serieus van zijn, haar of hun taak. De tijd vliegt en langzaam zien de toeschouwers de contouren van de lunch ontstaan. Iedereen beschikt over dezelfde ingrediënten, maar kan daarmee een geheel eigen invulling geven: zowel in de keuken als in het restaurant. De wedstrijd is in volle gang.

In de keuken wordt een driegangenlunch gemaakt; daarnaast een opdracht met productherkenning. In het restaurant worden tafels gedekt en ook enkele opdrachten afgewerkt: het oplossen van een klacht van een gast, het herkennen van gastvrijheids-attributen, deelnemen aan een kennistoets, maken van een koffievariant en het maken van een mocktail. Ja, je wordt niet zomaar Nederlands kampioen.

De koksteams bereiden elke voor zes personen de gerechten: vier voor gasten in het restaurant, één voor de jury en één voor de showtafel. In het restaurant serveert elke kandidaat de amuse en dedriegangenlunch (met mocktail, wijn, water, drankjes en koffie) aan vier gasten. Aan elke tafel hebben vier gasten -waaronder een aantal sponsoren en directies van deelnemende scholen- plaatsgenomen.

Helaas moest 1 team door een overvolle schoolagenda op het laatste moment af zeggen en kon er geen vervangend team meer gevonden worden. Daardoor bleven onderstaande teams over, die 4 april wel gewoon deelgenomen hebben:

  • De Rooi Pannen, Tilburg
  • Horeca Vakschool Rotterdam, Rotterdam
  • Spaarne College, Haarlem
  • Hubertus & Berkhoff, Amsterdam
  • Lodewijk College, Terneuzen
  • De Rooi Pannen, Eindhoven en
  • College de Brink, Laren

Van welke scholen zullen de winnaars afkomen is al verklapt aan het begin van dit artikel. De strijd is spannend.

De wedstrijdlunch verloopt op het oog soepel. De docent/begeleiders lijken nog wel meer gespannen dan de kandidaten. Er wordt goed en mooi gewerkt in keuken en restaurant. De juryleden geven aan, dat de kandidaten dicht bij elkaar liggen bij zowel koken als serveren.

De hulptroepen van Food Lab Zeeland by Scalda draaien op volle toeren mee. Begeleidende docenten en helpende leerlingen verzorgen alle mogelijke faciliteiten van afwassen via wegwijzen tot begeleiden. Geweldig dat deze helpende handen zich deze dag geheel belangeloos ingezet hebben.

Ondertussen verzorgt het VSHO-pr-team aan de lopende band posts over dit NK op alle bekende social media.

Stuk voor stuk geven de kookteams hun finale gerecht door. De bediening zorgt voor het uitserveren van het dessert en daarna nog koffie. Het loopt tegen half vier als alle deelnemers opgelucht adem kunnen halen en direct aan het evalueren slaan met hun docent/begeleiders. Stuk voor stuk hebben zij een topprestatie neergezet. Het feit, dat ze deze dag hun nek uitsteken ter meerdere eer en glorie van hun school verdient oprecht veel respect.

Dan komt het moment van de prijsuitreiking. Er worden mooie en respectvolle woorden gesproken en de deelnemers en medewerkers worden elk op eigen wijze bedankt. Bloemen, cadeaubonnen, flessen wijn vliegen bij wijze van dank over tafel. Onder het genot van een hapje en een drankje hoort iedereen de sprekers aan in afwachting van de prijsuitreiking.

Maar dan komen de teams een voor een om elk een fantastisch ruim gesponsord prijzenpakket in ontvangst te nemen. Alleen daarvoor zou je een volgende keer willen deelnemen aan een NK. Prijzen voor elke deelnemers waren afkomstig van bedrijven als (hoofdsponsor) Apollo Kruiden, Koppert Cress, SVH, Bresc Culinair, Duni, Appelaere, Le Nouveau Chef, Uitgeversgroep, Verstegen Spices and sauces, Hanos ISPC Breda, Sligro Vlissingen, Zeeland’s Roem, Tailer Made Services, van Gelder Groente en Fruit en tot slot Dick Messer.  Niet te geloven dat zo veel gerenommeerde bedrijven een bijdrage leveren aan deze dag.

Ook de juryleden stonden hun mannetje c.q. vrouwtje en oordeelden over de winnaars van deze dag. Eigenlijk was iedereen winnaar. Emma Compernolle (de Kromme Watergang) en Marcel Glas (Sligro) velden het oordeel over het gastheerschap en de heren Leon Vermaire (Katseveer) en Björn Muller (Orions Walcheren) velden het oordeel over de koks.

En wie staken er net een beetje bovenuit?
Bij de koks -zoals aangegeven- Mats Wijnen en Juul Sanders (de Rooi Pannen, Eindhoven) en bij de bediening gastvrouw Lisa Hendriks (Lodewijk College, Terneuzen). Zij wonnen allemaal uitgebreid prijzenpakket. .

Bij de koks kregen de teams van de Rooi Pannen Tilburg en College de Brink uit Laren bekers voor de tweede en derde prijs. De overige teams kregen allemaal een beker voor de vierde prijs.

Bij de bediening kreeg de Rooi Pannen Tilburg de beker voor de tweede prijs en Hubertus & Berkhoff uit Amsterdam die beker behorend bij de derde prijs. De andere deelnemers aan de serveerwedstrijd kregen ook elk een vierde-prijs-beker mee naar school.

Het was me het dagje wel: werkelijk een topdag. Moe maar voldaan vertrokken alle teams en hun docent/begeleiders richting huis. Achteraf kregen deelnemers en helpers nog netjes een mooi certificaat van deelname en een korte samenvatting van de jury-rapporten opgestuurd.

Hopelijk zien we alle scholen volgend weer terug bij het NK 2025; en het liefst dan weer met wat méér scholen. Er is volgend jaar plek genoeg: Nederlands Kampioenschap vindt dan hoogstwaarschijnlijk plaats in Den Haag.

VSHO

Reacties zijn gesloten.