vsho chef
vsho host
vsho baker
vsho tour
previous arrow
next arrow

De Culinaire vakwedstrijd 2023 gewonnen door

De Culinaire vakwedstrijd 2023 gewonnen door

Het lijkt alweer zo lang geleden, maar 30 maart 2023 was een hele spannende dag voor 9 teams van elk twee koks en één gastheer/gastvrouw. Op die dag vond namelijk het Nederlands Kampioenschap Koken en Serveren vmbo VSHO vak wedstrijden 2023 plaats.

De dag ervoor waren een aantal teams al in Amsterdam aangekomen en sliepen in een hotel vlak tegenover de school. Andere teams waren de ochtend van 30 maart vroeg vertrokken om op tijd in Amsterdam te zijn. Alle teams waren ruim op tijd. Enerzijds waren de deelnemers best een beetje gespannen en in afwachting wat zou gaan komen. Maar wie nog veel zenuwachtiger waren? Hun begeleiders!

De wedstrijdcommissie had de mise en place voor elkaar. Keuken stonden klaar, restaurant was gereed, ingrediënten beschikbaar, materiaal en apparatuur startklaar, ontbijt klaar, juryleden met lijsten in de hand, heel veel sponsoren geregeld, informatieboekjes met opdrachten en ander printwerk netjes op tijd afgeleverd: alle teams in beeld op papier en aanwezig op de wedstrijdlocatie.

Rond de klok van negen uur start de wedstrijd. Deelnemers hebben tot 13:30 uur de tijd om hun mise en place te maken: per team in de keuken en per individu in het restaurant. De deelnemers werken serieus aan de voorbereiding van de viergangenlunch: na een amuse een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en een dessert.

De docent/begeleiders gaan de bakkerij in voor een masterclass patisserie van Jamay Tuller, een zeer talentvolle patissier die ook duizenden volgers heeft op haar blog! De begeleiders blijven daar tot net voor de lunch. Hierdoor zijn alle wedstrijdkandidaten op zichzelf aangewezen. Eenieder kwijt zich serieus van zijn, haar of hun taak. De tijd vliegt en langzaam zien de toeschouwers de contouren van de lunch ontstaan. Iedereen beschikt over dezelfde ingrediënten, maar kan daarmee een geheel eigen invulling geven: zowel in de keuken als in het restaurant. De wedstrijd is in volle gang.

In de keuken wordt een lunch gemaakt; daarnaast een opdracht met productherkenning. In het restaurant worden tafels gedekt en ook enkele opdrachten afgewerkt: het voeren van een verkoopgesprek, het herkennen van fouten op een gedekte tafel, deelnemen aan een kennistoets, maken van een koffievariant en het maken van een cocktail. Ja, je wordt niet zomaar Nederlands kampioen.

De koksteams bereiden elke voor zes personen de gerechten: vier voor gasten in het restaurant, één voor de jury en één voor de showtafel. In het restaurant serveert elke kandidaat de viergangenlunch (met cocktail, wijn, water en koffie) aan vier gasten. Aan elke tafel heeft in principe een sponsor met gast plaatsgenomen plus een directie met gast van een van de deelnemende scholen.

De volgende scholen hebben een team afgevaardigd:

· Lodewijk College, Terneuzen

· College de Brink, Laren

· Spaarne College, Haarlem

· De Rooi Pannen, Eindhoven

· François Vatel, Den Haag

· Hubertus & Berkhoff, Amsterdam

· CSG-Comenius Zamenhof, Leeuwarden

· De Rooi Pannen, Tilburg

· Twents Carmel College, Oldenzaal

Van welke scholen zullen de uiteindelijke winnaars afkomen? De strijd is spannend.

De wedstrijdlunch verloopt op het oog soepel. De docent/begeleiders lijken nog wel meer gespannen dan de kandidaten. Er wordt goed en mooi gewerkt in keuken en restaurant. De juryleden geven aan, dat de kandidaten dicht bij elkaar liggen bij zowel koken als serveren.

De hulptroepen van de Hubertus & Berkhoff draaien op volle toeren mee. Begeleidende docenten en helpende leerlingen verzorgen alle mogelijke faciliteiten van afwassen via wegwijzen tot begeleiden. Geweldig dat deze helpende handen zich deze dag geheel belangeloos ingezet hebben.

Stuk voor stuk geven de kookteams hun finale gerecht door. De bediening zorgt voor het uitserveren van het dessert en daarna nog koffie. Het loopt ruim tegen vier uur als alle deelnemers opgelucht adem kunnen halen en direct aan het evalueren slaan met hun docent/begeleiders. Stuk voor stuk hebben zij een topprestatie neergezet. Het feit, dat ze deze dag hun nek uitsteken ter meerdere eer en glorie van hun school verdient oprecht veel respect.

Dan komt het moment van de prijsuitreiking. Gastheer van de Hubertus Berkhoff, Sweder Bosch, opent de uitreiking. Er worden mooie en respectvolle woorden gesproken en de deelnemers en medewerkers worden elk op eigen wijze bedankt. Bloemen, cadeaubonnen, flessen wijn vliegen bij wijze van dank over tafel. Onder het genot van een hapje en een drankje hoort iedereen de sprekers aan in afwachting van de prijsuitreiking.

Maar dan komen de teams een voor een om elk een fantastisch ruim gesponsord prijzenpakket in ontvangst te nemen. Alleen daarvoor zou je een volgende keer willen deelnemen aan een NK. Prijzen voor elke deelnemers waren afkomstig van bedrijven als Apolle Kruiden, Bresc culinaire producten, , Koppert, Cress, wijnimport Bart, Sligro, SVH, Uitgeversgroep, Electrolux, Gastronomisch Gilde, Stimag, Floor Events, Segafredo, SVH, Koppert Cress en Solina, Niet te geloven dat zo veel gerenommeerde bedrijven een bijdrage leveren aan deze dag.

Ook de juryleden stonden hun mannetje c.q. vrouwtje en oordeelden over de winnaars van deze dag. Eigenlijk was iedereen winnaar. De heer Peter Bruins en mevrouw Kim Poortman velden het oordeel over het gastheerschap en de heren Egon van Hoof en Ingmar Ipema velden het oordeel over de koks.

En wie staken er net een beetje bovenuit?

KOKEN

1e prijs koken voor de Hubertus & Berkhoff

· Daan Kruijn

· Lars van Os

2e prijs koken College De Brink Laren

· Sterre Mak

· Pien de Coo

3e prijs koken Twents Carmel College

· David Groenveld

· Wesley Druiventak

SERVEREN

1e prijs serveren College De Brink in Laren

· Isa van der Waarden

2e prijs serveren Spaarne college

· Malou Olivier

3e prijs serveren Hubertus & Berkhoff

· Nynke Veenman

Het was werkelijk een topdag. Moe maar voldaan vertrokken alle teams en hun docent/begeleiders richting huis. Alle deelnemers nog netjes een mooi certificaat van deelname opgestuurd.

Hopelijk zien we alle scholen volgend weer terug bij het NK 2024; en het liefst méér scholen.

Er is volgend jaar plek genoeg: Nederlands Kampioenschap vindt dan plaats in Zeeland.

Groet,

Gertjan Sneekes , Johan Lapidaire en Sweder Bosch Organisatie VSHO Nederlandse Kampioenschappen Koken en Serveren

VSHO

Reacties zijn gesloten.