vsho chef
vsho host
vsho baker
vsho tour
previous arrow
next arrow

Uitslag Culinaire Vakwedstrijden 2019

Uitslag Culinaire Vakwedstrijden 2019

Nederlandse Kampioenschappen Koken en Serveren VMBO

Op woensdag 27 maart 2019 streden 12 teams van twee koks en één gastheer/gastvrouw op het Teylingen College KTS te Voorhout om de hoogst haalbare eer die een horeca-leerling op het VMBO kan behalen: Nederlands kampioen worden.

Nederlands Kampioen Koken:
  1. Quincy Westbroek en Femke Mos, Hubertus en Berkhoff, Amsterdam
  2. Saira de Putter en Marrit Bleyenbergh, Lodewijk College, Terneuzen
  3. Max Smit en Jet Schrijver, Twents Carmel College, Oldenzaal

Nederlands Kampioen Serveren: 
  1. Miryanne Ruijs, Fioretti College, Veghel
  2. Pien van den Broek, Hubertus en Berkhoff, Amsterdam
  3. Diego Gaiser, François Vatelschool, Den Haag

Buiten de prijswinnende scholen deden ook de volgende scholen mee:

SG de Rooi Pannen uit Eindhoven, College De Brink uit Laren, SG Newton uit Hoorn, CSG Comenius uit Leeuwarden, Horeca Vakschool Rotterdam uit Rotterdam, Vakcollege Maarsbergen uit Maarsbergen en Teylingen College KTS uit Voorhout.

De 12 teams van 3 VMBO-leerlingen konden gebruik maken van alle faciliteiten van het Teylingen College KTS uit Voorhout. Het docententeam van het Teylingen College KTS  is erin geslaagd van 27 maart een topdag  te maken voor iedereen die bij dit kampioenschap betrokken was.

De hele dag verliep voor de kandidaten op rolletjes. De zenuwen gierden bij menigeen zeker bij de start door de keel.   Deze 36 jongeren  hebben hun strijd gestreden en dit verdient veel respect.  

Helaas viel niet ieder team formeel in de prijzen, maar elke kok en gastheer/gastvrouw ging wel naar huis met een groot pakket aan prijzen: boeken, medailles, messen, kruiden, frisdranken en sauzen .   Alle deelnemers zijn werkelijk bedolven onder prijzen.   De winnaars 1,2,3 ontvingen  een kampioensmedaille, een schildje voor de school en een beker. De winnaars koken en serveren ontvingen een wisselbeker: dit is de nieuw in het leven geroepen wisselbeker (Cees van der Ende Trofee).

Vele royale sponsoren hebben voor de prijzen en geschenken gezorgd

Dank wordt uitgesproken: Koppert Cress, Nestlé, Apollo Kruiden, Trimbos Instituut, Wüsthof, Electrolux, Edu’Actief, De Uitgeversgroep, SVH, Fever Tree Frisdranken. Kookblad Passion Hi, VSHO, Koksgilde, Fix Fisch, Van der Elst Vlees, Wereldwijnen, Verhave AGF en Basis Bedrijfskleding.

De sterren zijn van de hemel gekookt deze dag. Twaalf keer vier gasten werd het optimaal naar de zin gemaakt. Ieder team kookte en serveerde een viergangenmenu.  Het wedstrijdprogramma bestond uit:

  • het bereiden/serveren van een lunchmenu van vier gangen
  • een kennisquiz, productherkenning, een alcoholvrije cocktail  en een bijzondere koffie maken  

Het was de twintigste keer dat dit kampioenschap onder de vlag van de VSHO (Stichting Vereniging van Scholen met een Horeca-Opleiding) plaatsvond. De wisselbeker is vernoemd naar één van de grondleggers van de VSHO.

De teams zijn voorbereid en begeleid door  hun eigen docenten. Deze docenten  zijn die dag  op excursie gegaan naar visbedrijf Fix Fish in Rijnsburg . De leerlingen werkten  geheel op eigen kracht.

De teams zijn beoordeeld door een  vakjury uit onderwijs en bedrijfsleven: voor koken waren dat Marcel de Leeuw van Nestlé, Frans Bon van Apollo Kruiden uit Rotterdam, Marc van de Tang van restaurant Den Burgh uit Hoofddorp en Barry Wijnands van Alexander Beach hotel uit Noordwijk; voor serveren waren dat juryvoorzitter Peter Bruin van de Bokkedoorns uit Overveen, Martijn Claassen van Wereldwijnen uit Lisse en Nienke Jansen van het Martinuscollege uit Grootebroek.

De vakjury zette zich geheel belangeloos in voor de horeca-professionals van de toekomst.

VSHO

Reacties zijn gesloten.