vsho chef
vsho host
vsho baker
vsho tour
previous arrow
next arrow

Uitslag Culinaire Vakwedstrijden 2022

Uitslag Culinaire Vakwedstrijden 2022

De culinaire vakwedstrijd 2022 gewonnen door………….

Het lijkt alweer zo lang geleden, maar 20 april 2022 was een hele spannende dag voor 9 teams van elk twee koks en één gastheer/gastvrouw. Op die dag vond namelijk het Nederlands Kampioenschap Koken en Serveren vmbo VSHO vakwedstrijden 2020 plaats.

De dag ervoor waren een aantal teams al in Eindhoven aangekomen en sliepen in een hotel. Andere teams waren de ochtend van 20 april vroeg vertrokken om op tijd in Eindhoven te zijn. Alle teams waren ruim op tijd. Enerzijds waren de deelnemers best een beetje gespannen en in afwachting wat zou gaan komen. Maar wie nog veel zenuwachtiger waren? Hun begeleiders!

De wedstrijdcommissie had de mis en place voor elkaar. Keuken stonden klaar, restaurant was gereed, ingrediënten beschikbaar, materiaal en apparatuur startklaar, juryleden met lijsten in de hand, heel veel sponsoren geregeld, informatieboekjes met opdrachten en ander printwerk netjes op tijd afgeleverd: alle teams in beeld op papier en aanwezig op de wedstrijdlocatie.

Rond de klok van half negen start de wedstrijd. Deelnemers hebben tot 13:30 uur de tijd om hun mis en place te maken: per team in de keuken en per individu in het restaurant. De deelnemers werken serieus aan de voorbereiding van de viergangenlunch: na een amuse een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en een dessert.

De docent/begeleiders gaan op excursie naar Rosval om daar te zien hoe zij keukens maken en blijven daar tot na de lunch. Hierdoor zijn alle wedstrijdkandidaten op zichzelf aangewezen. Eenieder kwijt zich serieus van zijn, haar of hun taak. De tijd vliegt en langzaam zien de toeschouwers de contouren van de lunch ontstaan. Iedereen beschikt over dezelfde ingrediënten, maar kan daarmee een geheel eigen invulling geven: zowel in de keuken als in het restaurant. De wedstrijd is in volle gang.

In de keuken wordt een lunch gemaakt; daarnaast een opdracht met productherkenning. In het restaurant worden tafels gedekt en ook enkele opdrachten afgewerkt: het voeren van een verkoopgesprek, het herkennen van fouten op een gedekte tafel, deelnemen aan een kennistoets, maken van een koffievariant en het maken van een cocktail. Ja, je wordt niet zomaar Nederlands kampioen.

De koksteams bereiden elke voor zes personen de gerechten: vier voor gasten in het restaurant, één voor de jury en één voor de showtafel. In het restaurant serveert elke kandidaat de viergangenlunch (met cocktail, wijn, water en koffie) aan vier gasten. Aan elke tafel heeft in principe een sponsor met gast plaatsgenomen plus een directie met gast van een van de deelnemende scholen.

De volgende scholen hebben een team afgevaardigd:

  • Compaen vmbo, Zaandam
  • Lodewijk College, Terneuzen
  • NXT Maarsbergen, Maarsbergen
  • College de Brink, Laren
  • Spaarne College, Haarlem
  • SG Newton, Hoorn
  • De Rooi Pannen, Eindhoven
  • François Vatel, Den Haag en
  • Hubertus en Berkhoff, Amsterdam.

Van welke scholen zullen de uiteindelijke winnaars afkomen? De strijd is spannend.

De wedstrijdlunch verloopt op het oog soepel. De docent/begeleiders lijken nog wel meer gespannen dan de kandidaten. Er wordt goed en mooi gewerkt in keuken en restaurant. De juryleden geven aan, dat de kandidaten dicht bij elkaar liggen bij zowel koken als serveren.

De hulptroepen van De Rooi Pannen draaien op volle toeren mee. Begeleidende docenten en helpende leerlingen verzorgen alle mogelijke faciliteiten van afwassen via wegwijzen tot begeleiden. Geweldig dat deze helpende handen zich deze dag geheel belangeloos ingezet hebben.

Stuk voor stuk geven de kookteams hun finale gerecht door. De bediening zorgt voor het uitserveren van het dessert en daarna nog koffie. Het loopt ruim tegen vier uur als alle deelnemers opgelucht adem kunnen halen en direct aan het evalueren slaan met hun docent/begeleiders. Stuk voor stuk hebben zij een topprestatie neergezet. Het feit, dat ze deze dag hun nek uitsteken ter meerdere eer en glorie van hun school verdient oprecht veel respect.

Dan komt het moment van de prijsuitreiking. Er worden mooie en respectvolle woorden gesproken en de deelnemers en medewerkers worden elk op eigen wijze bedankt. Bloemen, cadeaubonnen, flessen wijn vliegen bij wijze van dank over tafel. Onder het genot van een hapje en een drankje hoort iedereen de sprekers aan in afwachting van de prijsuitreiking.

Maar dan komen de teams een voor een om elk een fantastisch ruim gesponsord prijzenpakket in ontvangst te nemen. Alleen daarvoor zou je een volgende keer willen deelnemen aan een NK. Prijzen voor elke deelnemers waren afkomstig van bedrijven als Apolle Kruiden, Boom Beroepsonderwijs, Brabo verpakkingen, Bresc culinaire producten, Diversy, Van Eyck wijnkelders, Koppert Cress, Mêttre à Table, Nisbets, van Olphen vlees, De Rooi Pannen, Rosval, Sabattier, Sligro, SVH, Uitgeversgroep, Valmar Nederland, Devapo en Homeij. Niet te geloven dat zo veel gerenommeerde bedrijven een bijdrage leveren aan deze dag.

Ook de juryleden stonden hun mannetje c.q. vrouwtje en oordeelden over de winnaars van deze dag. Eigenlijk was iedereen winnaar. De dames Ingrid van Eeghem en Nicole Heerkens velden het oordeel over het gastheerschap en de heren Casimir Evens en Frank Saris velden het oordeel over de koks.

En wie staken er net een beetje bovenuit?
Bij de koks Carice Lodewijks en Ryan van Nimwegen van vmbo De Rooi Pannen Eindhoven en bij de bediening gastvrouw Nika Soolsma van Hubertus & Berkhoff Amsterdam.
Zij wonnen allemaal een ballonvaart aangeboden door De Rooi Pannen; daarnaast nog een berg prijzen.

Bij de koks kregen de teams van SG Newton uit Hoorn en College de Brink uit Laren bekers voor de tweede en derde prijs. De overige teams kregen allemaal een beker voor de vierde prijs.

Bij de bediening kreeg het Lodewijk College uit Terneuzen de beker voor de tweede prijs en College de Brink uit Laren die behorend bij de derde prijs. De andere deelnemers aan de serveerwedstrijd kregen elk een vierde-prijs-beker mee naar school.

Het was werkelijk een topdag. Moe maar voldaan vertrokken alle teams en hun docent/begeleiders richting huis. Achteraf kregen deelnemers en helpers nog netjes een mooi certificaat van deelname c.q. assistentie opgestuurd.

Hopelijk zien we alle scholen volgend weer terug bij het NK 2023; en het liefst méér scholen. 

Er is volgend jaar plek genoeg: Nederlands Kampioenschap vindt dan plaats in Amsterdam.

VSHO

Reacties zijn gesloten.